Liisa ja Utu ruokakupilla.

Meillä on neljä pientä terveen vilkasta lasta, jotka ovat lauman arvoasteikossa ehdottomasti koirien yläpuolella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koirien on oltava täysin luotettavia ja lasten kanssa viihtyviä. Toisaalta lasten ei anneta kiusata koiria tarkoituksellisesti (3-4 vuotiaat lapset alkavat sen ymmärtää). Puolitoistavuotiaan uteliaan lapsen yksityiskohtaista tutustumista esim. koiran kirsun rakenteeseen tai vielä pienemmän vauvan konttaamista syövän koiran kupille ei kuitenkaan voi välttää kokonaan, kuten kaikki lasten vanhemmat ymmärtävät. Tämän vuoksi koiriin on voitava luottaa. Me voimme luottaa omiimme.

Pekko ei jaksanut lasten rajuimipia leikkejä, vaan siirtyi pois. Taikalla on loputon kärsivällisyys lasten kanssa, niin omien kuin vieraidenkin. Taikaa saa vaivata ja vääntää kuin pullataikinaa, sen päälle saa pieni lapsi rojahtaa makaamaan tai käyttää kiipeämistelineenä koiran ilmeenkään värähtämättä. Utulta löytyi lasten kanssa kärsivällisyyttä aivan kuin emältäkin, mutta vauhtia oli sen verran enemmän, että välillä lapset lakosivat ympäriltä. Aikuistuttuaan sekin oppi varomaan lasten kanssa paremmin, mutta nopea lipaisupusu lähti kyllä silmänräpäystäkin nopeammin - ja osui yleensä aina... Viima on jatkanut samaa rataa lasten leikkikaverina. Uuden vauvan korvan taustat piti välttämättä päästä pesemään... Lasten kasvettua Viima on nykyään luottokaveri vanhimman lapsen juoksulenkeillä. Nata on kaikkien yhteinen halinalle ja Laurin pettämätön painikaveri. Taikan, Utun ja Viiman tapaan Natakin pakkaa mielellään mukaan lasten touhuihin.

Kennelin vierailevien tähtien kanssa pidämme yhtä tiukkaa kriteeriä suhtautumisessa ihmisiin yleensä ja lapsiin erityisesti. Kira on lapsirakas ja ehdottoman luotettava perhekoiria. Kira on lisäksi elävä todiste kyseisten luonteenpiirteiden perinnöllisyydestä: Kira asui kaksi ensimmäistä elinvuottaan tarhassa Saksassa, ilman lapsikontakteja. Suomeen tuotuna Kira oli alusta lähtien erittäin lapsirakas ja rauhallisen luotettava lasten kanssa, aivan Taika-mamman tyyliin.

Lapset ovat ainakin toistaiseksi jaksaneet vanhempien harrastusta hyvin ja isommat lapset ovat kaikki jo hyviä koiraihmisen alkuja. Isän ja äidin koirien komennusääni - äänen painot ja sävy ovat tarttuneet tehokkaasti ja otteet ovat sopivan ronskit. Kaikki meillä kasvaneet pennut ovat tehokkaasti tottuneet lapsiin, eikä pentulauman kanssa touhuamisesta ole viehätys vähentynyt meidän lasten mielestä. Lasten hartain toive syyslomareissun kohteeksi on edelleen loma eräkämpällä pohjoisessa, kaukana arjen kiireistä ja rutiineista. Kun vielä lempiruokakin on riekkopaisti kermakastikkeessa, lienee ilmeistä, että suhde harrastukseen on myönteinen!

Tässä muutamia otoksia matkan varrelta. Parhaita tilanteita ei tietenkään koskaan ehdi saada filmille.


VALOKUVIA LAPSISTA JA KOIRISTA