-

Jadelle syntyi 25.5.2023 yhteensä kolmetoista pentua: kolme ruskeaa narttua, kolme ruskeapäistärikkönarttua, neljä vaaleapäistärikkönarttua, 2 ruskeaa urosta ja yksi ruskeapäistärikköuros.

PENTUAJAN VALOKUVIA

EMÄ: JADE Z BUDIŠOVSKE DOLINY  ISÄ: MAX VON DEN HORSTBÜSCHEN

LONKAT

KOKEESTA

NÄYTTELYSTÄ

 TAIKASUON JASMI
 TAIKASUON JASPI
 TAIKASUON JAWA
 TAIKASUON JAZZI
 TAIKASUON JEDA
 TAIKASUON JEDI
 TAIKASUON JETI
 TAIKASUON JETTA
 TAIKASUON JIISA
 TAIKASUON JINNI
 TAIKASUON JUJU
 TAIKASUON JÄSTI
 TAIKASUON JÄYNÄ

-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-

-
JUN ERI, SERT, ROP
-
PPEK1, KP, JUN EH
-
-
-

JMVA, SERT, ROP
-

-
-
-

JUN ERI, SERT, VSP

Jaden osoitettua jalostuskelpoisuutensa ja kypsyttyä siihen ikään, että ensimmäinen pennuttaminen on ajankohtaista, pohdin tosissaan, mitä urosta sille käyttäisin. Aioimme ensin astuttaa Jaden ensimmäisen kerran kotimaassa, mutta suunnitelmat kehittyivät viime metreillä niin, että päätimme hakea uutta verta ja kaivattuja ominaisuuksia Suomen pitkäkarvakantaan lähtemällä Saksaan astutusreissulle. Aiemmin suunnitelmissa ollut nuori Aro saa jäädä odottamaan myöhempää aikaa ja jälkeläisnäyttöjä ensimmäisestä pentueesta. Niin sitten kävin läpi koko Saksan jalostusuroslistan ja esitellessäni Jussille ehdotuksiani alkoi muotoutua suunnitelma hakea uros Weser-Emsistä eli alueelta, josta ensimmäiset koiramme olivat kotoisin. Tuolla Weser-Emsin alueella on aktiivista pitkäkarvaisen kasvatustoimintaa ja toisaalta pienriistan metsästys on siellä perinteisesti ollut erittäin isossa roolissa ja jalostuskoirien valinnassa painopisteenä. Meillä on myös erittäin positiiviset kokemukset sikäläisestä jalostusmateriaalista, kun nyt erityisesti haluamme painottaa valitsemassamme uroksessa rauhallisuutta ja pienriistaominaisuuksia. Haimme rauhallista ja tasapainoisen luonteista, vesityöskentelyssään vahvaa, pienriistaominaisuuksiltaan erinomaista urosta. Kaikkien selvittelyjen jälkeen ykkösvaihtoehdoksi nousi Max von den Horstbüschen, jota myös ystävämme, von Linebrok -kennelin kokenut kasvattaja meille lämpimästi suositteli. Maxin sukutaulussa yhdistyvät lupaavalla tavalla vanhat pohjoissaksalaiset sukulinjat, joita nykyisten suomalaisten jalostuskoirien sukutauluissa ei paljon ole. Omaan kasvatustyöhömme nuo sukulinjat sopivat erinomaisesti.

Maxin valinta vahvistui vielä paikan päällä, kun Jussi kävi tutustumassa papereiden perusteella penkomistamme uroksista kolmeen vaihtoehtoon. Max on avoin, välitön ja rauhallinen, häntä heiluu paljon. Isäntä kuvaili Maxin työskentelyä vedessä vakuuttavaksi, ja kuulostaa siltä, että Max on Aron tapaan varsinainen vesipeto sekä itsenäisellä tavalla riistaintoinen myös vedessä. Lisäksi Max on osoittanut petoeläinkovuutensa ketulla vakuuttavalla tavalla. Seisontapisteet Maxilla ovat erinomaiset (11 p) ja käytännön metsällä Max on toiminut hienosti peltoriistalla.

Max on ruskea ja valkorintainen. Se on mitattu vähän pienemmäksi kuin Aro (63 cm), mutta on periyttänyt tasaisen keskikokoisia jälkeläisiä. Jade on 61 cm korkea eli keskikokoinen ja sen sisarukset, jotka on mitattu, ovat sitä itseään suurempia. Myös Maxin luonne- ja käyttöominaisuuksien pitäisi sopia Jadelle erittäin hyvin. Maxilla on ruskeiden lisäksi ruskeapäistärikköjä ja valkopohjaisia jälkeläisiä. Maxin ja Jaden kohtaaminen oli tehokas ja astutus tapahtui muutaman minuutin sisällä ensikohtaamisesta. Ajoitus ja koirien yhteensopivuus tuntuivat siis olevan kohdallaan. Toinen astutus sujui lähes yhtä vauhdikkaasti vajaat puolitoista vuorokautta myöhemmin ja kolmas vielä reilut puolitoista vuorokautta tätä myöhemmin. Nyt toivotaan, että kaikki menee jatkossakin yhtä hienosti ja saadaan hienoja pentuja Maxin kanssa.

Meillä on Taikasuon kennelissä terveystakuu, jossa sitoudumme merkittävään kauppahinnan palautukseen, jos myymässämme pennussa ilmenee metsästyskäyttöä selvästi haittaava tai metsästyskäytön estävä perinnölliseksi katsottava vika. Tällainen takuu on voimassa myös Jaden ja Maxin jälkeläisille.